, ,

Author(s): Guyard Bregman Architectes Urbanistes

Restoration-extension of the presbytery

The presbytery built during the first half of the twentieth century is renovated to host the medical house and lodgings of the priest. The former kitchen garden is restored in its primary dimension and bordered with walls. An angle of the wall houses a communal hall completely turned towards the garden. The first intention of this realisation is to restore the historically close relation between built and archetypal rural architecture garden: recovering the striking ancestral balance between construction and nature. The intervention cultivates the attachment to the “state of things”: the areas commissioned and successive rooms, the altered and patinated materials and surfaces, the inclusion of the new into the palimpsest of the past, the apron garden flipping over the façade, the pursued withdrawal and inwardness of the closed garden, the obliteration of the volume of the communal hall bordering the garden.

Function : Medical home, local church, community hall