Author(s): RAMILIEN Guillaume

Responsible, assiduous, frugal, fair

RESPONSIBLE

Situated to the southeast of Paris at Limeil-Brévannes, the wooden frame community centre “Christian Marin” participates to the Urban Renovation Project of the Saint-Martin neighbourhood. By constituting the first image of the area seen from the city centre, the CSC signals its revalorization.

Between the place and the park, the building draws a new panorama in a deliberate breakaway from the architectural style of neighbouring buildings yet by guaranteeing their reconciliation of scale. Situated at the foot of a blind wall of a housing building partially preserved, the CSC stands in its direction to minimise its impact. The sloping green roof offers a valorizing façade that is the vector for biodiversity in a city.

ASSIDUOUS

The singularity of the building is reinforced by its raw wood cladding, an exogenous material to the architectural style of the area aiming to affirm the intent of enriching the architectural offer and to evoke the ecological commitments of its mutations pedagogically. Pierced with very high windows, the wooden cladding evokes a textile pattern through the selection of two local woods – larch and Douglas – with crossed layout.

FRUGAL

Designed according to a bio-climatic approach, the CSC reaches energy performances of the Passivhaus certificate and level 3 of the bio-sourced building certificate. The natural building materials were selected for their health-related qualities and low environmental impact participating to the low carbon emission of the building.

FAIR

The performances of the CSC are put at the service of the natural and human heritage of the commune and its inhabitants. Natural light is lavish. The wooden walls and heat recovery through ventilation guarantee low heating costs in winter whilst in the summer, the manual openings hidden behind the perforated cladding will allow ventilating the edifice naturally.

The four large rooms of the CSC with various geometries and spaces praise the activities that they welcome – schooling of young people, local community centres, services to individuals and adult lessons and courses. Opened onto the neighbourhood, they are available to the inhabitants so that they may express, develop, design and carry out their projects, thus participating to recreate and encourage the social ties in the neighbourhood, which was until recently relatively stigmatized. The mezzanine and hall-atrium in double height that organised them incarnate both physically and symbolically the desire to “live together”.

Programme : Centre Socio-Culturel