,

Author(s): Paul & Seguin architectes

Croix de Montfleury

At the heart of the Tronche (Isère), on the borders of a listed wooded space forming a remarkable green barrier for the entrance of this small town, the project for 12 BBC housing consists of one 3-levels volume + basements (25% in social housing) aligned on the limit separating the West and implanted in parallel to the Grand Rue. On the one hand, this implantation allows orientating the construction to the south for maximum enlightenment and on the other hand to preserve – between the project and the west – some loggias that prolong the inside space of the dwellings and that give onto the Espace Boisé Classé (listed wooded area). Frames underline each loggia, allowing for a controlled growth of the greenery (Virginia creeper) on this exterior envelope. Behind the loggias in roughened raw concrete, the body of the edifice benefits from an outside insulation with a mineral coating in a strong grey hue that resonates with the roughened concrete. The basement of the car parks and all the peripheral walls of the Espace Boisé Classé are in reinforced concrete, comforting the position of the plot as the prolonging of the high existing stonewalls characterizing the edifices bordering the Grand Rue. The large access gate for vehicles and pedestrians to the underground car parks punctuates the basement whilst the lacy locks coated with an impeccable powder paint finish make a clean break with the brutalist concrete.