, ,

Author(s): Fabre De Marien

Clos du Clocher

The Clos du Clocher is a small, family business vineyard. Its 4,5 hectares spread out across the world-renowned Pomerol label, 30 minutes from Bordeaux.

Apart from the winery and cask, the existing buildings included a one storey house used by the staff and that also served for wine tastings. The house offered a great showcase to a property devoid of château. The request of the client consisted in creating a plural location for the staff, tastings, receptions and accommodation, and that would additionally house an ageing winery and bottle cellar.

The location would also have to offer a new discreet and confidential image to the company.

The available building land proves very limited as the planted areas of vines take priority. The new house replaces the demolished dwelling. The new implantation is placed in the southeast angle of the site, as close to the vineyard as possible. A dirt track separates the two. It takes the form of a large house. The sloping roofs prolong and define the hamlet in which it is inserted.

The compact plan is a square with 14 m sides that frees a reception for harvests to the north and a machine handling area to the west. The rooms spread out over 3 levels:

The concrete basement houses the wine cellar and bottle cellar.

The ground floor consists of four rooms in a cross: an entrance hall, a dining room, a tasting living room and a kitchen. Each space faces a cardinal point to which it offers a mostly glazed façade that can open completely. Sloping ceilings formed by a wooden frame made up of thin beams placed closely together accentuate the various views over the surrounding landscape.

The first floor boasts a guest bedroom and a terrace. The latter is hidden away and built into the roof. The zinc covers define its area. The panoramic views embrace the surrounding vineyards. It marks the raw, untouched concrete floors of the rooms on the ground floor.

A concrete stairwell links all the spaces together, from basement to the terrace.

In spite of its modest dimensions, the new building responds to a varied programme that treats the production tool, staff activities and hosting facilities. It makes a synthesis between all these spaces interlinked into one another to form a large house. We were aiming for the new construction to incarnate the artisan, family-run vinery and that it should offer a contemporary reflection.

Function : Building for wineyard workers