, ,

Author(s): Tectoniques architectes et Adelfo Scaranello

A committed intent

The Jura Mountains Regional Natural Park federates 113 communes of the Ain, Doubs and Jura regions, and spreads out over 165 000 hectares. The first role of the Park House is a preserving vocation. It ensures the preservation of local sites and know-how whilst studying an exploratory mission of the territorial development.

The main objective of our intent consists in expressing the mediation between preservation and development.

The interpretation of the new equipment must not allow identifying what comes from local history or culture, of what proceeds of a contemporary and global intent.

The form of the new building is a direct evolution of traditional architecture transcribed with a greater geometric abstraction and different materiality, which confirm the contemporary character of our intervention.

The second idea is induced by the programme but also corresponds to our own motivations as designers and citizens: building clean buildings reasonably, simply and without pretence.

This position instructs a state of architecture in its environment, which is not condemned to hide to melt into its environment or to mime the organic to appear natural.

We privilege prefabrication in dry chain for building processes, which boasts many advantages in terms of implementation. The site is limited to assembling parts prepared in a workshop, which greatly reduces the impact of the extreme climate conditions of the site of the operation whilst also allowing for an adaptability and reversibility of spaces and works.

In this case, dry chain is synonymous with wood, with the stated will to support local production, transformation and construction chains. The Jura is one of the regions in France where the wood chain is the most active and diversified. Wood – more specifically high-Jura spruce – is a key element of the project and is used in the structure, cladding and energy resource of the building.

An unusual point concerns the protection of exterior façades with shingle roofs in split planks of spruce tree used in vernacular architecture to protect the most exposed façades from the winds by forming a double skin. The simultaneously bio-climatic and political challenge advocates an endangered building practice for which the Park has defined a quality chart and created a brand: “Tavaillon – Product of the Jura Mountains Regional Natural Park”.

On the bio-climatic plan, we champion “technological passivity” where the architecture assumes alone its efficiency by limiting any resort to technical systems and equipments. As an example, the architectural compactness and double façade allow on this project to show an annual consumption of wood chips much lower than originally foreseen, i.e. 250 cubic meters per year instead of the 400 cubic meters initially envisaged in the thermal analysis.

Programme : Maison du Parc naturel régional du Haut-Jura